Kunstenaars

Kunstenaars die mee zullen doen aan de 3e editie van Rondje Kunst aan ’t Boterdiep zijn:


Liz Agostini

Liz Agostini de Oostenrijkse schilderes die in 2011 de bergen verruilde voor het platte Groningse land. Ze heeft in de prachtige luchten en vergezichten, de enorme waterpartijen en vooral de horizon om haar heen een nieuwe inspiratiebron gevonden. Ze toont haar abstracte vertalingen vooral in figuratief abstract schildertrant met acryl, krijt en Nepalpapier. Abstracte schilderijen raken onbewuste gewoontes en vastgeroeste denkwijzen waardoor er meer ruimte ontstaat voor het eigen innerlijk.

Liz-agostini.com


José Bakker

Na van jongs af aan veel getekend te hebben is José in 2007 overgestapt op acryl verf. Inmiddels zijn vele thema’s gepasseerd waaronder landschappen, fantasie figuren, kleurrijke abstractie en vooral veel dieren.Met een voorliefde voor honden heeft Jose zich verder ontwikkeld in het fijne en gedetailleerde werk. Herkenbaar in de vrolijke kleuren en glimmende pretoogjes. Honden, katten en vogels worden vereeuwigd op doek verbonden aan herinneringen van huisdieren, fantasieën en humoristische koppen die ze tegenkomt. Daarnaast maakt José van veel van haar werken anzicht kaarten zodat ze makkelijk te versturen zijn en flierenfluitend door andermans brievenbus passen. Hopend dat een ander met net zo’n lach op het gezicht het werk bekijkt als zij zelf.


Mariska Boekhorst

De serie werken die worden getoond bestaan uit afdrukken van voorbije levens. Opgetild, verschoven en samengevoegd. In stilte gemaakt op de koude vloer van een middeleeuwse kerk. Zoekend naar verbinding met het vergankelijke. 

Mariska Boekhorst (Gouda 1987) studeerde grafisch ontwerp aan kunstacademie Minerva. Ze woont en werkt in Zuidwolde. Zie voor meer informatie: mariskaboekhorst.nl


Anniek de Boer


Coby de Boer


Bisytes Art

Het in 2006 opgerichte maatschap Bisytes Art is een kunstenaarsduo bestaande uit Robin Bisschop en Erik Sijtsma. Ze zijn gespecialiseerd in groot schilderwerk (muur- en paneelschilderingen) in opdracht. Naast het veelal grotere werk, schilderen en tekenen ze portretten van mens en dier. Ook maken ze met regelmaat eigen werk. De stijl van hun eigen werk varieert en heeft kenmerken van het realisme, surrealisme en het fantastisch realisme.

https://www.instagram.com/bisytes_art

www.bisytes.nl


Olaf Brouwer


Marijke Buursink en Roelien Katerborg

Het thema Verbinding van dit derde Rondje Kunst bracht ons, Roelien en Marijke, er toe om ons werk samen te voegen. Verbonden in vriendschap, gaan we toch elk onze eigen (creatieve) weg. Roelien is gefascineerd door het spelen met lijnen en te zien dat daaruit patronen ontstaan, Marijke door het spelen met kleur en het vilten van wol, waaruit soms schilderijtjes ontstaan.

Deze zomer verdiepen we ons in elkaars werk en verbinden we ons werk door elkaars technieken te onderzoeken en te kijken welke co-creaties daar uit komen. We komen daarvoor regelmatig “over de brug”  – van het Boterdiep: we wonen aan weerszijden daarvan. Wat kunnen we elkaar bieden? Wat doet het materiaal daarbij en wat ontstaat er? Als dat geen Verbinding is!


Manon Dusseljee

Manon du Celliée    /  Manon Dusseljee

Ik ben autodidact en teken voornamelijk vrouwengezichten met softpastels. Eind december 2018 ontdekte ik via een korte workshop de softpastels!  Sindsdien teken ik zeker één Lady in 10 dagen. 

 “My ladies”    “I’m every woman   It’s all in me” 

Pastelkrijt of pastel is een soort krijtstift om mee te tekenen en bestaat in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht pastelkrijt. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, kunnen met pastel ook zeer felle kleuren verkregen worden. De werken die met pastel worden gemaakt worden wel pastels genoemd. 

Ik ben blij mijn hobby te hebben gevonden. Ik had sinds het voortgezet onderwijs geen tekening meer gemaakt.  Ik verlies mij in het portret, ken geen regels en nauwelijks technieken, daarmee ben ik zo vrij als een vogel te doen wat ik wil en zijn de dames vaak mede daardoor niet van deze wereld… Ooit wil ik de overstap gaan maken naar verf en de dames op grote doeken laten schitteren. Natuurlijk zal ik mij de basistechnieken eigen gaan maken, maar daar heb ik nog tijd genoeg voor!

Zie ook mijn Instagram :  Manon_du_celliee of facebook: https://www.facebook.com/ladiesofmd

(Manon Dusseljee;  Du Celliée_ is de schrijfwijze van mijn achternaam in het frans: Meaux 1666)


Sabine Hahnel en Dörte Mierau

Sabine Hahnel en Dörte Mierau laten zich graag uitdagen door hun favoriete materialen klei en glas en de bijhorende, soms ouderwetse, dan weer hypermoderne kleuren- en verfmengsels.

Het experimenteren met vorm, patroon, structuur, glazuur, brandcurves en de aandacht voor de gebruiker brengt iedere keer verrassende resultaten, niet alleen maar vooral in pandemische tijden. Een pannenlap herrijst als bonbonnière. Een neogotisch kerkpatroon wordt vastgelegd op glazen tegels. 

Waar voor de ene het materiaal, dient voor de andere het concept als uitgangspunt. Beiden verbinden op vriendschappelijke wijze hun zoektochten, uren in hun werkplaatsen en de gedeelde vreugde over geslaagde resultaten.

Sinds Corona is voor Sabine en Dörte ook de verbinding met de dorpse gemeenschap hechter geworden. Graag nodigen beiden daarom tijdens de kunstroute uit voor een hapje en drankje aan de voor deze gelegenheid speciaal met keramiek en glas aangeklede tafel.  

Dörte Mierau, www.mierauglass.nl, mierauglass@gmail.com


Lucille Hasselaar en Liesbeth Koster

Wij zijn Lucille Hasselaar en Liesbeth Koster en we kennen elkaar via ons werk sinds 1983. Beide zijn wij violistes in het Frysk Orkest geweest en later na de fusie bij het Noord Nederlands Orkest. Wij schilderen de laatste 15 jaar samen en dat geeft een mooie verbinding. Al die jaren hebben wij samen vele schildercursussen en -workshops gevolgd. Lucille houdt van portret, mixed media en abstract. Liesbeth schildert graag mensfiguren, portret en bomen, zie ook www.liesbethkoster.nl. Wij hebben ook elkaar geschilderd. Dat heeft mooie portretten opgeleverd en altijd in onze eigen stijl. Dus wees welkom en kom kijken!

Roelof Hoving

Het werk van Roelof Hoving varieert van ‘en plein air’ geschilderde landschappen en bouwwerken tot abstracte ruimtelijke sculpturen.

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest als Docent Kunstvakken besloot Roelof in 2018 zich volledig te richten op het maken van kunst. Van schilderen buiten verplaatste hij zijn werkgebied naar het atelier. Binnen, in de stilte, tot inkeer komen. Filosoferen en laten inspireren.

Naast schilderen met olieverf werkt Roelof steeds vaker aan ruimtelijke objecten van gips, metalen en hout.

Bouwwerken, de wind, ruimte en licht zijn terugkerende onderwerpen in zijn werk.

De symbolische betekenis is voor hem van belang.

Roelof Hoving studeerde Docent beeldende kunst en vormgeving aan de Academie Minerva. Hij woont met zijn gezin in Groningen en heeft zijn atelier in Slochteren waar hij ook schildercursussen verzorgd.

Info en contact: www.roelofhoving.com – roelofhoving(@gmail).com – instagram.com/roelof.hovingLuuk Huisman

Sinds zijn jeugd is Luuk gefascineerd door het eigenhandig ontwerpen én maken van creaties in de breedste zin van het woord; tekenen, schilderen, solderen/lassen, hout- en steenbewerking…

Eind 2018 heeft hij na een periode van 20 jaar zijn passie voor tekenen en schilderen weer opgepakt. Daarbij varieert hij graag met verschillende stijlen. In zijn jeugdjaren bestond zijn werk met name uit olieverf schilderijen en sprak Rembrandt en Ilja Repin hem erg aan. Zijn laatste creaties zijn uitgevoerd met acrylverf waarbij werken zijn gebaseerd op de stijl van oa. Ton Schulten en Leonid Afrémov. Portretten worden door hem uitgevoerd in potlood en olieverf.

Vanaf april tot en met juni 2021 heeft Luuk diverse werken geëxposeerd in de plaatselijke broodboetiek. Vanuit het project ‘Van Saai Naar Fraai’ zijn door hem twee Enexis kastjes kleurrijk beschilderd met acrylverf. Welke ondergrond gebruikt wordt maakt hem niet, hij experimenteert graag. Diverse onderwerpen van zijn laatste werken zijn geïnspireerd op Zuidwolde.


Martin van Kampen

De schilderijen van Martin zijn divers. Landschappen, portretten en af en toe ook uitstapjes naar het abstracte.  Altijd op zoek naar een bepaalde sfeer waardoor het werk boeiend wordt.
Martin werkt ook in opdracht. Portretten van mensen, honden en katten worden realistisch geschilderd.
 Naast het schilderen doet hij aan alternatieve fotografische technieken waarbij alles met de hand gedaan wordt en waarbij je door te experimenteren het beeld kan manipuleren. In het gombichromaat proces bijvoorbeeld waarbij je werkt met aquarelverf, Arabische gom en een lichtgevoelige stof. Het eindresultaat is een fotografische afbeelding op papier met aquarelverf.


Linda Noordhuis


Frans Rodermans

Het leidend uitgangspunt voor mijn werk is dat het non-figuratief is en vrij van associaties.

Om dit te realiseren maak ik gebruik van mijn persoonlijke voorkeur voor patronen, herhalingen en ritmes in kleur en vorm. Waar de basis de ene keer ligt in een random vertaling van de idee is mijn werk de andere keer beredeneerd en logisch van opbouw. Verhoudingen, herhalingen, kleurgebruik en ritme zijn vaak te herleiden en herkenbaar. Mijn werk is ambachtelijk en rationeel.

Wat betreft mijn reliëfs ben ik schatplichtig aan het werk van Jan Schoonhoven. Ik gebruik zijn vormtaal en techniek. Waar ik in mijn aquarellen zoek naar kleurcontrasten zoek ik in mijn reliëfs naar het spel tussen licht en donker.


Frans Le Roux


Els Sandijck

Het thema “verbinding” is door Els uitgewerkt in een aantal acryl en krijt werken.

Ze schildert al een aantal jaren met een vaste groep onder leiding van een docent bij VRIJDAG.

Ook schilderende ze mee met het project “van saai naar fraai” in Zuidwolde.

Haar werk is erg kleurrijk.


Marjan Schaap

Het werk van Marjan Schaap ontleent zijn zeggingskracht aan vormen die “de tijd”  in zich dragen. Maar vooral ook aan de huid van de klei, de kleuren van natuurlijke pigmenten en oxides.

De beelden vertellen over dat wat er altijd al was en altijd blijven zal: een woordeloze essentie die zich schuilhoudt in de dingen.

Ook haar dierportretten komen voort uit verwondering en het zoeken naar de uitdrukking en eigenschappen van dat specifieke dier.

“Verwonderen is met je blik iets omvormen tot een wonder, je afvragen wát je ziet, en het een betekenis geven, een ziel toekennen.”

De beelden zijn krachtig en kwetsbaar, strijdlustig of aandoenlijk en raadselachtig tegelijk.

Het werk is gestookt op 1200 graden en weersbestendig.

Marjan Schaap volgde de lerarenopleiding Ubbo Emmius en Academie Minerva in Groningen

en geeft les sinds 1980.

www.marjanschaap.nl


Ineke Schutte

Jarenlang heb ik in het platte vlak gewerkt.

Ik hield me graag bezig met schilderen, tekenen en vooral grafische technieken als etsen en steendruk.

Af en toe maakte ik een uitstapje naar model- en portretboetseren.

Vanaf 2019 ben ik ruimtelijk gaan werken. Dat vraagt nieuw onderzoek naar inhoud en vorm.

Ik ben begonnen met de ronde vorm, de cirkel. 

Nu laat ik graag iets zien van mijn ontdekkingen.


Marijke Schutte

Marijke Schutte werkt op experimentele wijze met voornamelijk analoge fotografische technieken, met een voorliefde voor fotografisch papier. Door als een “gekke uitvinder” te spelen, worden ontdekkingen gedaan en op eigen wijze de grenzen van de fotografie onderzocht.

De werken die tijdens het rondje kunst worden getoond zijn onderdeel van een lopend onderzoek naar sculpturale fotografie en de verbinding tussen ruimtelijkheid en het platte vlak.

Door het vouwen van fotografisch papier in ruimtelijke origami vormen zijn driedimensionale (papieren) negatieven ontstaan. Deze ruimtelijke papieren vormen zijn gebruikt als drager voor verschillende alternatieve fotografische technieken en vervolgens uitgevouwen, en in platte vorm digitaal ingescand en uitgeprint.


Nico Schutte

Gestuurd toeval

Nico Schutte

Al mijn werk dat bij het Rondje Kunst wordt getoond kun je onder de noemer fotografie scharen. Toch is het niet alleen het zoeken van een geschikt onderwerp, het maken van een mooie compositie en het technisch perfect afdrukken van de gemaakte foto. Ik vind het uitdagend om ook het toeval een kans te geven. Dat doe ik door naast digitaal ook analoog te werken, en dan vooral met direct-klaar films. Dat kan Polaroid 55 film zijn die al 60 jaar over de datum is, moderne Polaroid 600 film die ik ‘demonteer’ om bijzondere effecten te krijgen of de tweedelige films die je uit elkaar moest trekken. Daarvan gebruik ik het deel dat altijd weggegooid werd. Dan scannen en digitaal nabewerken. Door de films anders te gebruiken dan de fabrikant bedoeld heeft kun je interessantere resultaten krijgen dan wanneer je volgens het boekje werkt. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.Roel Stolvoort

Al meer dan 30 jaar ben ik aan het schilderen. Ik heb diverse cursussen en opleidingen gevolgd waaronder de Basisopleiding Kunstacademie aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht (1995).

Ik schilder voornamelijk met acryl, op papier of doek, zowel figuratief als non-figuratief. Afgelopen jaar heb ik me laten inspireren door de schilders van de Ploeg. Kenmerkend in mijn werken is het expressieve en complementaire kleurgebruik zoals dat door de schilders van de Ploeg is toegepast. Het Groninger landschap, de stad, de zee, het zijn allemaal karakteristieke elementen die zijn terug te vinden in de schilderijen die ik de afgelopen periode heb gemaakt.

http://www.galerie-roel.nl


Diederik Storms


Paul de Vos

Paul de Vos ( 1960) beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva, Groningen in combinatie met het instituut voor Sonologie te Utrecht(1985) maakte de eerste 20 jaar experimentele installaties.

Uit een groeiende belangstelling naar de klassieken en de natuur is Paul  portretten en bronzen beelden gaan maken.

Zijn bronzen beelden worden op het hoogste niveau gegoten en gepatineerd in  Zottegem en Oudenaarde, te België.

Paul zegt over zijn werk; ‘Het is de draaiing,”de Figura Serpetinata” genoemd, die als gids de toeschouwer om een beeld leidt, zoals we die ook kennen van het werk van Jean Giambologna en Adriaen de Vries. Het zijn de vlakken in een beeld die als een trap omhoog de beweging volgen. Het is een beweging omlaag als een lichtstroom van de zon dat als een waterstraaltje naar beneden valt.”

Website; www.vosart.nl


Ineke Wapsenkamp

Naar aanleiding van de oproep in Boeskoolnijs maakte ik een schilderijtje met als onderwerp het Groene Ommetje, de mooie groene verbinding tussen onze beide dorpen.

De laatste tijd beschilder ik ook de papieren tassen van bezorgdiensten zoals Thuisbezorgd.nl.  In de Coronatijd kwam ik die volop tegen en ik wilde ze gebruiken als kadoverpakking,  liefst om lokale producten aan vrienden en familie te geven.  Zo verbind ik de ontvangers met mijn eigen dierbare plekken.

In 2014 begon ik met schilderen. Bij Frans Hage, in De Meenschaar in Bedum. Tussendoor volgde ik workshops bij Theo Onnes en Antje Sonnenschein in Wehe-den-Hoorn. En ook bij Sip Hofstede. Van hun wilde ik graag leren hoe je met een losse toets schildert. Ik teken en schilder graag landschappen, meestal acryl op papier of doek. Nog steeds schilder ik eens per veertien dagen met een vaste groep in de Meenschaar in Bedum. Mijn eerste werken waren Groninger landschappen en dat thema is een beetje blijven hangen. Je ziet dat ook terug op de papieren tasjes. Sinds kort leg ik mij ook toe op urban sketching, waarbij ik mijn pentekeningen van stadstafereeltjes inkleur met soft pastel.


Koosje Zijlstra

Koosje Zijlstra, 1951, Beeldend Kunstenaar.

Fijn om werk te mogen exposeren tijdens Rondje Kunst in het huis van Jacob Wijnstra , Boterdiep WZ 21, tegenover het Enexis kunstkastje “Landschap Zuidwolde.” Tegenwoordig schilder ik met acrylverf en gebruik meerdere technieken zoals collage, en gebruik dan penseel en paletmes . Maar ben ooit begonnen als aquarellist. Na verschillende galeries exposeer ik de laatste jaren bij Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Een bijzonder project is gestart in 2018  Buiten galerie Van Saai naar Fraai waarbij samen met andere kunstenaars en amateurs , kinderen en ouderen , 20 elektriciteitskastjes van Enexis in Groningen zijn beschilderd.  Daarna in 2020 is het project “Van saai naar Fraai ” uitgebreid naar het mooie dorp Zuidwolde (Gr. ) en Noordwolde. Tijdens Rondje Kunst zal hier ook een route kaart van beschikbaar zijn.

U bent van harte welkom.


%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close