Nico Schutte

Portretten in Polaroid

Ouderwetse analoge fotografie kan heel verrassende resultaten opleveren. Soms zijn die van te voren bedoeld, soms zijn ze onverwacht en niet echt te sturen.

De portretfoto’s die ik in het afgelopen jaar gemaakt heb horen bij de laatste categorie. Daarvoor heb ik Polaroid type 55 films gebruikt die inmiddels zo’n 50 jaar over de datum zijn. Type 55 films geven zowel een foto als een negatief, beide in zwart-wit. Het formaat is 10×12 cm (4×5 inch). Je maakt de foto’s met een klassieke studiocamera. Omdat de films zo oud zijn, zijn de originele chemicaliën allang uitgewerkt. Door de nodige experimenten heb ik een methode ontwikkeld om er, soms, toch herkenbare beelden mee te maken. Doordat er in die afgelopen 50 jaar allerlei chemische processen hebben plaatsgevonden zijn die beelden niet netjes en schoon, maar vlekkerig en soms vervormd. Veel foto’s mislukken en worden weggegooid, bijvoorbeeld omdat het gezicht van het model helemaal achter een vlek verdwijnt. Toch zijn er er ook een paar die in mijn ogen een bijzonder resultaat hebben opgeleverd. Heel af en toe zit er zelfs een kleureffect in dat iets toevoegt. Net naar het uitkwam zijn zowel de negatieven als de positieven gebruikt. Die zijn gescand en hebben digitaal meer contrast gekregen. Verder is er niet veel aan gedaan.

Ik heb voor het Rondje Kunst een aantal van de beste portretten uitgezocht waarvan dit er twee zijn.

Marijke, Ineke, Michiel, Ana-Julia en Nadia wil ik bedanken voor hun geduld bij het model zitten. Er kwam heel veel licht aan te pas om bruikbaar beeld te krijgen, dus ze hebben of onder hete lampen gezeten of de volle lading van een studioflits installatie over zich heen gekregen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close